Pri mačjem repu

Dovoljšne število wc-jev, primeren posip in redna skrb za čistočo posipa so izrednega pomena za zadovoljno sobivanje hišnih muc in njihovih ljudi.

V naši trgovini ne poskrbimo le za zdravo in uravnoteženo hrano za mačke, pač pa tudi za njihove ostale potrebe, tudi tiste manj dišeče. Ustrezno stranišče in posip sta izrednega pomena za preprečevanje nezaželenih oblik mačjega vedenja. Poleg tega nam je običajno pri izbiri pomembno tudi preprečevanje širjenja neprijetnega vonja in pretiranega raznašanja posipa po stanovanju. Dandanes je na voljo toliko različic stranišč, posipov in dodatnega pribora, da boste z nekaj vztrajnosti zagotovo našli takšne, ki bodo ustrezale vaši mački in hkrati vašemu življenjskemu slogu.

 

Prednice naših domačih mačk so v naravi vedno poskrbele, da so za seboj pustile kar se da najmanj sledi. Ostanke hrane so skrbno zakopale, pa ne zato, da bi jih kasneje pojedle, pač pa zato, da so skrbno zakrile sledi vonja. Enako skrbno so poskrbele tudi za svoje izločke. Za opravljanje potrebe so izbrale mesta, kjer so lahko napraskale dovolj zemlje in peska, da so svoje izločke skrbno prekrile.

 

Danes svojim domačim mačkam ljudje odrejamo, kje morajo opravljati potrebo, namesto njih se odločamo o velikosti in obliki stranišč, vrsti in količini posipa. Tudi glede snažnosti so popolnoma odvisne od nas, saj od njih pričakujemo, da bodo potrebo opravljale le v za to določenih posodah, ki jih same ne morejo očistiti. In čeprav so za to morale svoj nagon v veliki meri prilagoditi, muce opravljajo potrebo po naših željah, če jim le omogočimo spodobne pogoje za to.

 

Pri mačjih straniščih je pomembno, da izberemo dovolj velikega. Potrebna velikost je odvisna od števila mačk v gospodinjstvu in velikosti mačk. Če imamo več kot eno mačko, moramo imeti tudi več stranišč. Ta so namreč tako pomembna v življenju mačk, da pogosto postanejo sredstvo za izkazovanje moči in ustrahovanje. Pri enem stranišču in več mačkah se hitro lahko začnejo dogajati ljudem skrita medmačja nadlegovanja in ustrahovanja, ki najšibkejšo v hierarhiji prisilijo na opravljanje potrebe izven stranišča.

 

Poleg števila in velikosti je pomembna tudi oblika stranišča. Večina muc lepo sprejme zaprta stranišča, ki so predvsem prijazna do ljudi in manj do mačk. Le vratca na teh je mnogokrat potrebno na začetku odstraniti. Nazaj jih lahko pritrdimo kasneje, ko je muca stranišča že vajena. Se pa najdejo tudi takšne, ki bodo sproščeno opravljale potrebo le, če bomo izbrali odprti wc. 

 

Ko izbiramo mesto, kamor bomo wc postavili, običajno izberemo takšnega, ki odgovarja našim potrebam. Čim dlje od oči in nosov nas in naših obiskov. S tem ni nič narobe, če je stranišče mucam vedno dostopno in postavljeno v miren in nestrašljiv prostor. Ropotajoč pralni stroj, ki ob centrifugiranju živahno poskakuje po kopalnici, je slab sosed mačjega wc-ja.

 

Moderni samočistilni wc-ji, wc-ji z vstopi od zgoraj in ostale inovacije na področju mačjih wc-jev običajno služijo predvsem nam, ljudem. Da imamo manj posipa po stanovanju, da imamo manj dela, da je vonj čim manj moteč. Vse to so dobrodošle izboljšave le v primeru, da jih naša muca sprejme. Če jih ne, je prav, da vemo, da nas muca s tem ne želi jeziti ali nam kljubovati, pač pa iz različnih vzrokov ne zmore tako zelo spremeniti svojih potreb, navad in nagonov. 

 

Nič manj niso pomembni tudi posipi. Pri teh lahko izbirate med peski, kristali in biorazgradljivim posipom iz različnih snovi (koruza, orehove lupine, mešana rastlinska vlakna...).  Posipi pa se med seboj ne razlikujejo le po sestavi, temveč tudi po stopnji sprijemljivosti,  vpojnosti, koliko se raznašajo in prašijo, kam jih smemo odvreči, ali so dodatno odišavljeni. Peski so običajno dobro sprijemljivi, nastale kepe  skupaj z mačjimi "pridelki" sodijo med mešane odpadke. Kristali ali silikatni posipi se ne sprijemajo, uporabljeni prav tako sodijo v zabojnike z mešanimi odpadki. Biorazgradljivi posipi se običajno sprijemajo v nekoliko bolj rahle kepe, s katerimi moramo pri čiščenju ravnati previdneje, če ne želimo, da razpadejo. Kepe večinoma smemo odvreči v stranišča, če to drži, preverimo na embalaži. Ob menjavi večje količine posipa pa tudi naravni sodijo med mešane odpadke.

 

Večina muc sprejme vse naštete vrste posipov, so pa tudi izjeme. Znak, da vaši muci posip ni po volji, je običajno opravljanje potrebe na drugih mestih. Zato je ob morebitni menjavi posipa potrebna previdnost, da takšno vedenje odkrijemo takoj, preden enkratno dejanje postane neprijetna navada. Če muci menjate posip, priporočamo, da to storite najprej v enem stranišču, v drugem pa ohranite takšnega, kot ga je imela doslej toliko časa, dokler niste gotovi, da je muca spremembo dobro sprejela. Drugi način je postopno dodajanje nove vrste posipa k prejšnjemu, pri čemer počasi povečujemo delež novega.

 

Poleg vrste posipa nista nič manj pomembna tudi količina tega in ćistost. Posipa naj bi bilo v wc-ju vedno toliko, da lahko muca svoje izločke popolnoma zakrije. Četudi moramo zaradi tega morda večkrat pomesti okoli stranišča. Redno odstranjevanje in čisčenje pa je v dobro vseh, muc in nas, ki z njimi bivamo. Njim s tem omogočimo, da ob opravljanu potrebe vsaj približno zadovoljujejo tudi nagon po skrivanju svojega vonja, mi pa skupaj z njimi v svojih domovih dihamo nosom prijazen zrak.

 

Povezani izdelki

  IMAC predpražnik za mačje stranišče

  Predpražnik za mačje stranišče.

  Cena z DDV:
  6,59 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih